© FOTOGRAFSKO DRUŠTVO GRČA KOČEVJE | narava@fotodrustvo-grca.si

Home


OSNOVNI TEČAJ FOTOGRAFIJE - PROGRAM                                                   


Tečaje organiziramo za skupine z največ desetimi udeleženci -- najmanjše število udeležencev je šest.


1. dan (4 ure)

V prvem delu bomo podrobneje pregledali lastnosti, ki fotografu služijo kot osnova za njegovo delo. V teoretičnem prikazu bomo spoznali osnovne fotografske zakonitosti. Tehnične in ustvarjalne! Kako in čemu služi zaslonka, kaj je občutljivost ISO, čas osvetlitve in njihovo medsebojno povezanost. Tri med seboj povezane lastnosti. Spoznavali se bomo z ločljivostjo in velikostjo tipala ter njeno uporabo tako pri kompaktnih kot pri kamerah SLR. Osvojili bomo način korekture bele barve (WB) in spoznali možnosti merjenja svetlobe ter uporabo korekcije osvetlitve. Spregovorili bomo o praktičnih načinih delovanja avtomatske ostritve ter stabilizacije slike. Posebno pozornost pa bomo posvetili kompoziciji fotografije in s tem povezanim kadriranjem posnetka. - Predavalnica.


2. dan (4 ure)

Najprej bomo pogledali v celotno osnovno digitalno fotografsko tehniko. Kamero in njene glavne lastnosti, računalnik in programe ter ostalo dodatno fotografsko opremo. Poudarek bo na fotografskih kamerah, saj boste tečajniki na ta način spoznali kako lažje obvladati vašo sedanjo kamero in katera bi vam ob novem nakupu lahko bila primernejša.
Sledila bo razlaga glavnih nastavitvenih gumbov na današnjih digitalnih fotokamerah ter pregled največkrat potrebnih menijev. Spoznavali se bomo s programskimi in ročnimi nastavitvami. Spregovorili bomo o objektivih, njihovi goriščni razdalji in vplivom na globinsko ostrino, Zaključili bomo s spoznavanjem množice dodatne foto opreme ter možnostmi digitalne obdelave slike.

Vprašanja in odgovori na obe temi! - Predavalnica.


3. dan (4 ure)

Tretji del tečaja bomo izkoristili za praktično delo s kamero. Spoznavanje in uporabo kamere. Izbiro programskih ali ročnih nastavitev za kakovostnejši zajem motiva. V praktičnem delu bomo poizkusili, znanje pridobljeno v prvi polovici tečaja, prenesti v fotografije! Vgrajeni avtomatiki bomo pomagali, da bo naša fotografija še višje kakovosti. - Delo na terenu.


4. dan (4 ure)

V zadnjem delu bomo pregledali in komentirali fotografije posnete v prejšnjem delu tečaja. S prikazom različnih primerov bomo spoznali, kako še bolje izkoristiti naše fotografsko znanje in tehniko za še boljše fotografije. Spoznali bomo kako pripraviti fotografije z enostavnimi računalniškimi programi, za njihov pregled na zaslonih, za izpis na papir, tako za fotolaboratorij kot domači tiskalnik. Dotaknili se bomo tudi osnovne obdelave fotografij v Photoshopu oz. podobnih programih. Naučili se bomo prilagajanja barv, ostrine, kontrasta, osvetlitve in ostalih parametrov fotografije. - Predavalnica.


Cena tečaja - 70€
Nekaj utrinkov s predhodnih tečajev